Anar a la pàgina de continguts
Tu ets a

Una tècnica per aprendre rus

Un aprenent adult ens explica amb divertits mètodes com combina la seva vida diària amb la seva afició. Un bon exemple de persistència i d’invenció inspirat per una forta motivació per aprendre.

Tinc tots els dies ocupats perquè haig de tenir cura dels animals de la nostra granja i després de la meva família. Tinc sis fills i estic esperant el setè.

Sempre he estat interessat en l’art, en les diferents cultures i en la cria i doma de cavalls. Finalment em vaig comprar una euga àrab pura sang, d’origen rus. En tota la seva perfecció l’euga em va encisar i vaig començar a desitjar aprendre més sobre la resta de cavalls àrabs.

Quan vaig ser acceptat com a membre de l’associació de cavalls àrabs de Finlàndia, vaig començar a somiar en poder portar un cavall àrab pura sang des de Rússia. A l’escola vaig estudiar anglès, suec i alemany però mai vaig estudiar rus.

Visc en un petit poble on les possibilitats d’estudiar i les actituds cap a l’aprenentatge d’una llengua no són gaire bones. Malgrat tot, un parent meu que va començar a estudiar rus en una escola de formació per a adults em va animar a assistir-hi. Al començament va ser dur. Vam aprendre l’alfabet molt ràpid però l’estructura de la llengua em semblava difícil i les llengües que jo coneixia no m’ajudaven gaire. Tot i així jo estava decidit a aprendre. Per exemple, vaig començar a escriure paraules en rus en una pissarra de la lleteria. Vaig escriure el nom de les vaques en l’alfabet ciríl·lic i també cada matí i cada tarda saludava als animals en rus.

Em sentia com un estrany a la classe de rus perquè el grup de companys tenia un alt nivell d’estudis. Normalment no tenia gaire temps per a fer els deures massa bé i de vegades no podia anar a classe perquè els meus fills o els animals es posaven malalts o alguna màquina s’espatllava tot just quan havia d’anar al curs. Fins i tot alguna vegada em vaig qüestionar fins a quin punt havia de continuar amb aquesta mania meva d’aprendre rus.

Tot i així vaig adonar-me aviat que el problema no eren realment les meves circumstàncies familiars i laborals sinó els meus hàbits, així que com que no podia tenir més temps lliure, l’única solució era organitzar millor el meu temps. El meu pla podia ser anomenat "rus a tot arreu i a qualsevol hora" –i realment funciona! Deixo els llibres a la taula tot el temps, per tant sempre estan preparats. Quan porto els meus fills a practicar les seves aficions, poso un llibre a la bossa i començo a llegir. Si anem a la platja gaudeixo del sol, guardo el meu diccionari i intento llegir una novel∙la en rus. El meu vocabulari ha augmentat i ja no em poso nerviós davant els altres companys de la classe.

Estic molt interessat en tota la cultura russa i intento cuinar receptes russes, mirar programes de televisió en rus, seguir les notícies i llegir tots els articles que puc de la Rússia actual. Vaig comprar algunes revistes russes sobre cavalls i la meva sorpresa va ser que podia entendre el que estava escrit!

Ara estic de baixa per maternitat. Ja he fet la maleta i a més a més del raspall de dents hi he posat una novel∙la russa i un llibre de gramàtica per emportar-me’l a l’hospital. Intento fer realitat els meus somnis, pas a pas, amb persistència i humilitat.

Aquesta història conté moltes bones idees per trobar maneres de superar els obstacles quan s’aprèn una llengua. Vols saber-ne més consells per quan no tens gaire temps? Ella també combina l’acció amb l’aprenentatge. És aquest el teu estil d’aprenentatge?

[ Pujar ]
Segueix-nos a:
facebook Facebooktwitter Twitter